Denumirea proiectului
„Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană etapa III - Lot 1. SMIS-330430”
Valoarea proiectului
Valoarea totală a proiectului: 368.519.266,03 lei, cu TVA
Valoarea maximă asigurată din Fondul pentru modernizare: 248.820.000,00 lei
Valoarea asigurată de Primăria Municipiului Timișoara: 119.699.266,03 lei.
Finanțarea este acordată prin Fondul pentru Modernizare, în cadrul Programului-cheie 5: Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare. Domeniul de investiții 5.3 Sprijin pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor inteligente de termoficare.
Fondul pentru Modernizare este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin EU-ETS (schema UE de comercializare a certificatelor de emisii) pentru perioada 2021-2030. România are alocat un procent de 11,98% din aceste venituri pentru finanțarea investițiilor verzi din domeniul energiei.
Localizarea proiectului
Rețele termice primare propuse spre reabilitare sunt amplasate pe UAT Municipiul Timișoara. Lucrările vor fi executate pe trama stradală existentă în municipiul Timișoara, iar limitele de proiect și traseele rețelelor primare care vor fi reabilitate pot fi studiate în planul de situație atașat.
Activitățile principale ale proiectului
Scopul proiectului este retehnologizarea a 26,878 km de conductă (13,439 km de traseu) primară (transport) din municipiul Timișoara, asigurând conformarea, la cel mai mic cost, cu obligațiile de mediu stabilite prin Tratatul de Aderare, precum și cu obiectivele strategiilor și programelor naționale relevante pentru mediu, cum ar fi creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirea calității serviciului public de alimentare cu energie termică la tarife suportabile pentru populație.
Principalele activități ale proiectului vizează:
Reabilitarea și modernizarea rețelei termice primare (transport), respectiv a 26,878 km de conductă (13,439 km de traseu)
- înlocuirea conductelor vechi și și supradimensionate cu conducte preizolate;
- digitalizare prin montarea unui sistem de semnalizare și automatizare în vederea monitorizării și controlului rețelei;
- intervenții pentru reducerea pierderilor de căldură în rețeaua primară.
Prin montarea a 26,878 km de conductă preizolată, se aduce o contribuție la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, respectiv CO₂ cu 18.733,5 t/an și NOₓ cu 40,533 t/an, precum și la reducerea consumului de combustibil la surse cu 67.175 MWh/an.
Digitalizarea, prin instalarea unui sistem de semnalizare și automatizare pe cei 26,878 km de conductă (13,439 km de traseu) primară propuși pentru reabilitare și modernizare, contribuie la reducerea pierderilor de căldură în rețeaua primară cu 44.751,97 MWh/an.
Optimizarea infrastructurii existente
- adaptarea construcțiilor subterane și a construcțiilor care intră în contact cu rețelele termice la condițiilor tehnice specifice sistemelor preizolate
- intervenții pentru protecția sistemului de conducte preizolate în zonele carosabile
- montarea de vane de secționare și echipare corespunzătoare a căminelor prin rețeaua termică
Principalele activități prevăzute în cadrul proiectului de investiții „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană etapa III - Lot 1. SMIS-330430” vor fi executate în vederea prelungirea duratei de viață a rețelei primare (transport) cu 30 de ani prin înlocuirea conductelor vechi cu conducte noi. Totodată, proiectul va reduce impactul execuției lucrărilor asupra infrastructurii Municipiului Timișoara prin intervenții pe traseele deja existente ale rețelei primare (transport), în cele 40 de amplasamente incluse.
Rezultatele proiectului
Rezultatele obținute în urma reabilitării rețelei termice primare (transport) de 26,878 km de conductă (13,439 km de traseu), corelate cu cele ale Fondului de Modernizare, sunt:
Creșterea securității furnizării energiei termice prin reducerea numărului de întreruperi, ceea ce duce la creșterea cantității de energie termică livrată către consumatori cu aproximativ 269,240.09 MWh/an în primul an de funcționare.
Creșterea eficienței energetice prin reducerea consumului de combustibili fosili cu 67,175 MWh/an în sistemul centralizat de transport al energiei termice, optimizând rețelele de transport al agentului termic și implementând un sistem de conducte dotate cu detectare, semnalizare și localizare a pierderilor.
Utilizarea rațională a energiei termice prin reducerea pierderilor cu 44,751.97 MWh/an.
Minimizarea impactului negativ asupra mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) cu 18,733.5 t/an.
Reducerea costurilor de mentenanță ale rețelelor de transport al energiei termice.
Prin realizarea investiției de reabilitare a rețelei de transport, pierderile în rețele vor scădea cu 44,751.97 MWh/an în anul 2027 (comparativ cu anul 2022). Reducerea pierderilor în rețele de transport va conduce la reducerea consumului de combustibil în sursa/CET și, implicit, a cantității de emisii de SO₂, NOₓ, PM și CO₂, reducând astfel impactul asupra mediului.
Creșterea valorii activelor
Îmbunătățirea condițiilor economice
Reducerea costurilor cu sănătatea
Date de contact
Lucian Buda, manager proiect - [email protected]
Silvana Andreaș, responsabil comunicare - [email protected]