15 April 2024

Primăria Timișoara a încheiat un protocol tripartit pentru descurajarea abandonului de deșeuri

coverRel

Primăria Municipiului Timișoara, Poliția Locală și Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice TIMPARK vor colabora pentru a descuraja fenomenul abandonului de deșeuri.

Astăzi, consilierii locali au avizat favorabil proiectul de hotărâre privind aprobarea Procedurii comune de lucru privind confiscarea, ridicarea, transportul, depozitarea, păstrarea în custodie și valorificarea vehiculelor folosite la săvârșirea contravențiilor. De asemenea, a fost aprobat Protocolul de colaborare privind ridicarea, transportul, depozitarea și păstrarea în custodie a vehiculelor confiscate de polițiștii locali și au fost aprobate tarifele de ridicare și transportare a mijloacelor de transport confiscate, care au fost utilizate pentru abandonarea/depozitarea deșeurilor în locuri nepermise.

Astfel, în cazul în care polițiștii locali surprind în flagrant persoane care abandonează deșeuri utilizând un autovehicul vor confisca mașina. Autoturismul se confiscă, se sigilează și va rămâne în custodie, până când instanța se va pronunța dacă mașina rămâne în custodia administrației locale, pentru valorificare sau poate fi returnată proprietarului. 

La solicitare, deșeurile abandonate vor fi ridicate de operatorul de salubritate al municipalității, iar costurile vor fi imputate contravenientului. De asemenea, serviciile de ridicare, transport, depozitare și păstrare în custodie, efectuate de TIMPARK vor fi achitate de cel care a comis contravenția. 

 Tarifele pentru ridicarea și transportul autoturismelor confiscate în baza OUG 92/2021, privind regimul deșeurilor, sunt:

· 1000 de lei (inclusiv TVA)/ intervenție, dacă serviciile sunt prestate cu autotutilitare din dotarea SPAPP TIMPARK (pentru autovehicule cu masa mai mică de 3,5 t)

· 3000 de lei (inclusiv TVA)/ intervenție, dacă serviciile sunt prestate cu autotutilitare care nu se află în dotarea SPAPP TIMPARK (pentru autovehicule cu masa mai mare de 3,5 t)

 Măsurile vizează creșterea eficienței măsurilor pentru stoparea fenomenului de abandon al deșeurilor pe domeniul public.  În 2023, Primăria a ridicat peste 11 mii de tone de gunoaie abandonate ilegal pe stradă, iar Poliția Locală a aplicat sancțiuni în valoare de 785 000 lei. Facem apel la toți locuitorii orașului să se implice în păstrarea curățeniei în spațiile publice și să nu arunce gunoiul în locuri nepermise.

 Serviciul Comunicare

Este utilă această pagină?