Modificări de circulație în Elisabetin

Intro

Cartierul Elisabetin este unul din cartierele istorice ale Timișoarei cu străzi lungi care îl parcurg între Calea Șagului, str. Drubeta și str. Cluj/Arieș. În acest cartier de case există 3 intersecții cu conflicte de trafic pentru autovehicule. Acolo există și probleme de siguranță pentru pietoni și bicicliști. Avem în plan schimbarea sensurilor unice de pe str. Memorandului și str. Cozia, precum și pe 4 străzi adiacente. Acestea completează schimbările de sens ale celor două străzi majore.

Comisia de Circulație, împreună cu Poliția Rutieră, a deliberat și stabilit o serie de modificări pentru reducerea riscului de accidente și a spori siguranța pentru toți participanții la trafic (pietoni, bicicliști, șoferi). De aceea, vrem să vă informăm cu privire la aceste modificări.

Cum se schimbă sensurile de mers

Elisabetin situația actuală

Str. Eneas (1)

  • Strada Cozia - va fi schimbat sensul de mers între strada Arieș și strada Drubeta. Se va circula spre Drubeta
  • Strada Memorandului - va fi schimbat sensul de mers între strada Arieș și strada Drubeta. Se va circula spre Arieș
  • Strada Martir Sorinel Leia - va fi schimbat sensul de mers și se va circula înspre Memorandului
  • Strada Piața Crucii - va fi introdus sensul unic între strada Doctor Aurel Cândea și strada Protopo George Dragomir. Se va circula spre Protopop George Dragomir
  • Strada Cosminului și Vasile Adamachi - va fi introdus sensul unic între strada Eneas și strada Memorandului. Se va circula spre Memorandului
  • Strada Severin - va fi introdus sensul unic între strada Cozia și strada Memorandului. Se va circula spre Memorandului.

În prezent există 3 puncte de conflict în trafic: intersecțiile Cozia-Arieș, Drubeta-Memorandului și Sorinel Leia-Memorandului. 

Intersecția Cozia-Arieș

Frame 89 (1)

În prezent, șoferii traversează bulevardul Arieș în mod ilegal, traversând cele 4 benzi de circulație. Acest bulevard, împreună cu Surorile Martir Caceu și Aleea FC Ripensia, reprezintă una dintre principalele conexiuni între zona de sud și centrul orașului Timișoara. În urma modificărilor propuse, accesul pe bulevardul Arieș se va face acum de pe strada Memorandului. Pentru cei care doresc să ajungă pe strada Surorile Martir Caceu, va exista spațiu adecvat pentru a se încadra în condiții de siguranță. Aceeași situație este valabilă și pentru cei care ies de pe strada Craiova (lângă OMV) pe strada Arieș.

În același timp, segmentele de drum aflate între Arieș și Severin vor avea regim de sens unic. Deoarece se va păstra o singură direcție de mers, cele 4 străzi (Memorandului-Arieș-Cozia-Severin) vor funcționa ca un sens giratoriu.

Intersecția Drubeta-Memorandului

Frame 87 (1)

În prezent, șoferii se confruntă cu vizibilitate redusă când traversează strada Drubeta, în special la intersecția cu Memorandului. Această situație prezintă un risc crescut de accidente din cauza lungimii considerabile pe care trebuie să o traverseze (2 benzi de circulație + linie dublă de tramvai). Prin modificarea sensurilor de circulație de pe Cozia-Memorandului, șoferii vor fi obligați să intre pe strada Drubeta de pe strada Cozia și strada Glad. Astfel, ei vor avea de parcurs o distanță de peste 100 de metri pentru a se alinia atât pentru a vira la stânga (așa cum pot face în prezent), cât și pentru a vira la dreapta pe strada Memorandului.

Intersecția Sorinel Leia-Memorandului

Frame 88

În prezent, intersecția Sorinel Leia - Memorandului este un punct de trecere îngust, caracterizat de o vizibilitate redusă și lipsa de facilități pentru a asigura siguranța pietonilor și bicicliștilor. Parcul Vasile Adamachi are un potențial ridicat și este folosit ca loc de întâlnire și relaxare pentru comunitate. Primăria Municipiului Timișoara intenționează să îmbunătățească accesul rezidenților din cartier la acest parc prin transformarea intersecției într-o traversare la nivel cu trotuarul și prin introducerea unui traseu dedicat bicicletelor pentru cartier.

Prioritatea principală va fi siguranța, iar intersecția va fi reamenajată pentru ca șoferii să o poată traversa cu ușurință. Aceste măsuri vor face zona mai accesibilă pentru persoanele în vârstă, cu disabilități și familiile cu copii mici.

Lucrări

Odată cu măsurile de reducere a riscului de accidente, echipele Primăriei Timișoara au desfășurat lucrări de reparații asupra carosabilului aflat pe strada Memorandului. Au fost de asemenea ridicate căminele la nivelul drumului și au fost modificate mai multe zone unde se formează bălți în urma ploilor.

Un nou culoar velo în Elisabetin: Pista Lalescu-Cosminului

Hartă Velo Elisabetin

În cursul acestui an va fi realizat un nou culoar velo care respectă nevoile de siguranță și continuitate pentru a încuraja mersul cu bicicleta. Acesta va lega pista de pe strada Eneas-Coresi cu cea de pe malul Bega. Trecerea se va face prin fața Universității de Vest. Acest culoar va uni trei zone verzi din cartierul Elisabetin: Parcul Vasile Adamachi, Parcul Crucii și Scuarul Piața Bisericii.

Va exista un nou culoar sigur și pentru studenții care locuiesc în cartierul Elisabetin sau în Calea Șagului, pentru a ajunge la orele de curs pe bicicletă. În plus, sunt în plan două piste velo care să răspundă la cerințele bicicliștilor pe Calea Șagului, prin proiectul de Magistrală Verde, precum și pe străzile Vulturilor-Transilvania-Crizantemelor. La capătul străzii Crizantemelor este în lucru un nou pod pietonal cu acces pentru bicicliști.

Pista va parcurge străzile Traian Lalescu - Doctor Aurel Cândea - Martir Sorinel Leia - Cosminului. Va avea o lungim de 1,2km și va fi cu sens dublu pentru biciclete. În total, sunt în curs de amenajare 3 intersecții ridicate la nivel cu trotuarul: Sorinel Leia - Memorandului, Aurel Cândea - Piața Crucii și Cosminului - Coresi.

Este utilă această pagină?